Info DJMBH #1 : khasiat moringa (daun kelor) dalam merawat masalah rambut, kulit dan kesihatan

© Provide by Well Good
Hai pengunjung blog DJM Beauty Herbs!

Apabila ia datang kepada faedah-faedah atau khasiat moringa 'daun kelor', hampir terlalu banyak untuk disenaraikan disini! Berasal dari Afrika dan Asia, Moringa Tree, atau nama saintifiknya Moringa Oleifera ialah satu daripada tumbuh-tumbuhan yang paling kaya dengan nutrien di dunia.


Moringa Powder diperbuat daripada daun - daun moringa yang dikeringkan secara semula jadi. Ia mempunyai rasa sedap seperti bayam hijau yang segar dan :

 • 25% buah protein tumbuhan termasuk semua 9 asid amino
 • 24% gentian (fiber)
 • Kaya sumber zat besi, vitamin K & E
 • Sumber vitamin A & kalsium 
 • Tinggi antioksidan
Moringa Powder ini ialah satu sumber semulajadi nutrien, ia amat bioketersediaan, disebabkan itu tubuh kita dapat menyerap faedah dan khasiat dengan lebih mudah daripada mengambil makanan tambahan yang mempunyai kandungan sintetik.

Dalam artikel ini saya akan kongsikan kepada anda 10 kelebihan Moringa secara terperinci untuk kesihatan dan kecantikan.

KELEBIHAN MORINGA : 10 KHASIAT UNTUK KESIHATAN & KECANTIKAN

© Provided by Aduna Ltd.

1. MENGURANGKAN KELETIHAN, LEMAH TENAGA DAN MOODY
Terkadang, 1 dalam 5 orang lazim berasa letih , dan 1 dalam 10 telah memanjangkan keletihan, berdasarkan Royal College of Psychiatrists di UK.

Satu hidangan Aura Power Moringa Kapsul (10g atau 2-3 camca teh) sediakan:
 • Besi: 32.2% daripada keperluan harian (NRV) anda 
 • Vitamin A: 18.9% daripada NRV
Zat besi penting untuk pengurangan keletihan dan keletihan dalam badan , dan vitamin A menyokong metabolisme zat besi memastikan satu pengambilan lebih besar. Menambah moringa kepada rutin harian anda ialah satu cara biasa yang berkesan mengelakkan keletihan dan keletihan.

Kandungan Moringa Powder yang mengandungi zat besi kaya juga membuat ia bagus untuk vegan, pemakan-pemakan sayur dan yang menderita akibat anemia.

2. KULIT
Moringa Powder telah diumumkan oleh majalah Vogue sebagai "mendefinisikan semula kecantikan dari dalam."

Padat dengan vitamin-vitamin yang bagus kulit termasuk:
 • Vitamin A: 18.9% daripada NRV
 • Vitamin E: 16.9% daripada NRV
Vitamin A penting untuk kulit yang cerah, sihat dan vitamin E melindungi sel dari tekanan oksida membantu merawat penuaan.

Moringa juga mempunyai salah satu kandungan antioksidan yang tertinggi dari makanan yang lain. Dengan nilai ORAC 157,000, ia mempunyai 6x antioksidan buah beri goji dan tahap yang setanding kepada penjana antioksidan teh hijau (matcha).

Antioksidan penting untuk melindungi, membaiki dan mengelakkan kerosakan sel, mengurangkan proses penuaan kulit dalam jangka masa panjang. Malah membantu mengurangkan tekanan oksida dan kesan radikal bebas. Radikal bebas ialah molekul-molekul tidak stabil yang merosakkan kolagen menyebabkan kekeringan kulit, garis halus, kedut dan penuaan pramasa.

Faedah-faedah kulit moringa sangat luar biasa yang Moringa Powder ialah salah satu makanan pertama untuk pernah ada dijual dalam pasaran kecantikan pasar raya London berprestij Liberty.

3. SISTEM IMUNISASI
Salah satu faedah-faedah moringa terbaik ialah kuasa-kuasanya yang secara drastik merangsang imun. Memelihara satu sistem imun sihat penting untuk membantu tubuh kita mengelak jangkitan dan penyakit. Daun-daun Moringa Oleifera ialah satu sumber sangat kaya:

 • Zat Besi: 32.2% daripada NRV
 • Vitamin A: 18.9% daripada NRV
Yang kedua-duanya penting untuk fungsi menormalkan sistem imun.

Banyak kajian telah dibuat tentang potensi moringa sebagai salah satu ejen antikanser. Daun-daun Moringa telah ditunjukkan untuk mempunyai ciri-ciri berguna dalam memerangi kedua-dua sel buah dada dan kanser kolon dan penyelidikan berterusan.

© Provided by Healthy Foodie Manila
4. PERTUMBUHAN OTOT
Daun-daun Moringa oleifera hampir 25% buah protein, yang luar biasa tingginya. Moringa Powder mengandungi 9 asid amino perlu membuatnya satu sumber lengkap protein, menyokong pertumbuhan dan penyenggaraan jisim otot. Kandungan protein tinggi moringa membuatnya sangat berfaedah untuk vegan dan pemakan-pemakan sayur yang dapat berjuang untuk mendapat satu bekalan protein mencukupi.

Cuba campurkan sedikit moringa powder ke dalam smoothie anda, atau hanya menaburkan sedikit di dalam menu seharian anda sebagai salah satu cara mudah menambah pengambilan protein anda!

5. ANTI-STRESS
Kajian 2010 dalam Research Journal of Pharmacology and Pharmacodynamics mengesahkan bahawa daun pokok moringa ialah satu berkuasa, adaptogen semula jadi. Adaptogens ialah herba atau kilang yang melindungi badan dari akibat dari tekanan toksik. Digunakan untuk berkurun-kurun dalam Ayurvedic dan ubat Cina, mereka membantu mengurangkan tekanan dan memperbaiki perhatian dan ketahanan dalam mendepani keletihan. Kajian menunjukkan bahawa adaptogens bukan sahaja membantu badan mengatasi tekanan, tetapi boleh meningkatkan kesihatan awam dan prestasi.

6. PENGHADAMAN
Serbuk Moringa ialah satu sumber yang kaya kalsium (24.7% NRV) yang menyumbang kepada fungsi normal enzim pencernaan.

Ia juga mengandungi 24% gentian fiber yang boleh membantu menyokong satu sistem penghadaman sihat dan kenalaran usus. Gentian juga boleh berguna untuk pengurusan berat badan kerana ia membantu anda berasa lebih lengkap untuk lebih panjang dan menyokong metabolisme sihat.

7. PELEPASAN TENAGA
Moringa ialah satu sumber zat besi (32.2% NRV) kaya dan kalsium (24.7% NRV), yang kedua-duanya menyokong metabolisme. Satu 'green smoothie' dengan moringa pada waktu pagi akan menjadikan hari anda penuh tenaga dan semangat!

8. PENGLIHATAN
Mempunyai mata sihat dan penglihatan yang normal merupakan sesuatu yang sering dipandang ringan tetapi memerlukan pemakanan yang sesuai untuk mengekalkan kesihatan mata. Moringa ialah satu sumber vitamin A (18.9% NRV setiap hidangan) yang mana menyumbang kepada penglihatan yang normal dan jelas.

© Provided by Moringa Magic Ltd.
9. ANTI-DIABETES
Biasanya digunakan dalam ubat-ubatan tradisional, kajian saintifik baru-baru ini telah mengesahkan bahawa moringa sebenarnya salah satu cara yang berjaya merawat kencing manis , dan terbukti untuk mengurangkan tahap glukosa darah.

Tambahan pula, penelitian lanjut telah membuktikan bahawa yang makan satu diet kaya dengan protein tumbuhan boleh mengurangkan risiko 2 jenis kencing manis (T2D) mereka. Kajian 19 tahun oleh University of Eastern Finland telah mendapati menggantikan hanya 5 gram penggunaan protein berasaskan daging sehari kerana satu sumber berasaskan tumbuhan, boleh mengurangkan risiko permulaan T2D dengan sebanyak 18% - moringa mengandungi 25% buah protein tumbuhan.

10. TULANG
Memelihara tulang yang sihat dan kuat ialah satu komponen penting kesihatan menyeluruh. Daun-daun Moringa oleifera ialah satu sumber kaya vitamin K, protein (25%) dan kalsium (24.7% NRV) yang mana kesemuanya menyokong tulang biasa.

Bagaimana rasa Moringa?
Moringa mempunyai rasa seperti bayam atau teh hijau matcha. Ia sedap dicampurkan ke dalam makanan atau minuman untuk peningkatan zat makanan.

3 jenis Moringa (daun kelor)
Moringa boleh didapati dalam tiga jenis mengikut kegunaan :

 • Kapsul Moringa - 100%  moringa organik dan melalui proses penulenan yang sangat teliti. Boleh dimakan begitu sahaja ataupun anda boleh buat ia sebagai masker muka, penambah rasa masakan dan smoothie. Ambil 3 bji sebelum tidur untuk maintainkan kesihatan anda. Jika untuk merawat ambil 3 biji pagi dan 3 biji pada waktu malam.
 • Masker Moringa - Ianya dalam bekas berbentuk serbuk tidak dikapsulkan. Boleh campurkan demgan sedikit madu asli atau royal jelly untuk kesan optima! Kulit lebih lembut, segar, anjal dan bersih.
 • Sabun Moringa - Jika anda mencari sabun yang mesra kulit, masalah sakit kulit, jerawat, parut dan sebagainya. Gunakan sabun ini 2/3 kali sehari. Boleh juga digunakan pada badan.
Ingin mencuba Moringa powder?
Saya ada satu produk yang dineutralkan menggunakan rawatan reiki serta bahan yang sangat berkualiti, organik dan tulen, melalui proses penulenan dan pengeringan secara manual dilulus dan monitor oleh Dr. Suzyana Shakroni (Reiki Practitioner) anda boleh rujuk postnya di sini " Serbuk Moringa, sabun dan masker by Aura Power"

Jangan lupa subcribe newsletter DJM Beauty Herbs!

Sumber : https://aduna.com/pages/moringa-benefits

Catatan popular daripada blog ini

Bubble Belly Oil

Krim WDTA Bahaya?

Beautywise Rejuvenating Set

Mamadil Women Love : Hanya terbaik untuk kaum hawa

Rejuvlite with Tomato by Beautywise

JAW White Egg Crystal Skin

AG Cera | Suplemen Kurus, Sihat Dalaman dan Putihkan Kulit dengan Cepat!

Beloss XS - Produk Kurus + Putih Murah!